Zostac Chefem Kuchni Wloskiej

...czyli ICIF w Asti 💛


    Minal juz prawie rok od mojej wyprawy w dolne partie PIEMONTU.  Intensywne 2 dni i zwiedzenie najpiekniejszych miejsc tego kawalka regionu zawdzieczam Agnieszce Liwinskiej, ktora byla moja przewodniczka i towarzyszka. Dzieki niej poznalam Albe, Asti, przecudowna Serralunga d'Alba - o ktorej nie moge przestac myslec i niebywale, pagorkowate tereny, pokryte przeczesana rowno, niemalze geometrycznie winorosla  - Langhe, Roero i Monferrato wpisane na lista Swiatowego Dziedzictwa UNESCO. Sa to obszary produkcji swiatowej slawy win takich jak Barolo, Barbaresco, Asti Spumante i Barbera d'Asti wytwarzane dzieki technice opartej na ogromnej wiedzy zglebianej i poszerzanej od stuleci.

   Agnieszka jest niebywala "baza informacji" o swoim terytorium. Opowiedziala mi wiele ciekawych histori dotyczacych zwiedzanych miejsc, jak rowniez jest znawczynia wina- dyplomowanym sommelier zwiazana na codzien z Instytutem ICIF - jako przedstawiciel na Polske ICIF POLAND.

Agnieszka Liwinska


 ICIF - ITALIAN CULINARY INSTITUTE FOR FOREIGNERS - jest szkola dla Wlochow i obcokrajowcow, ktora dzieki swojej, sporej juz histori, doswiadczonym nauczycielom, dobremu miejscu, bardzo dobrze wyposazonym salom z kuchennymi stanowiskami, odpowiednim sprzetem, jest w fazie ciaglego rozwoju i przyciaga studentow z calego swiata! 
Szkola posiada swoje siedziby rowniez w Chinach i Brazyli. 
Glownym zalozeniem jest - gotowac absolutnie po wlosku - na bazie produktow absolutnie MADE IN ITALY. 
 
Ale od poczatku...
Instytut ICIF znajduje sie w przepieknym zamku Castello di Costigliole d'Asti.


https://www.facebook.com/images/places/map/bright-pink-pin-2x.pngPiazza Vittorio Emanuele II, 10
14055 Costigliole d’Asti (AT), Italia
Tel. +39.0141.962171 / 962772
Fax +39.0141.962993





Posiada sale wykladowe i pracownie na najwyzszym poziomie.  Bogate w sprzet kuchenny. Wykladowcami sa profesjonalni Chef kuchni wloskiej.






W ICIF prowadzone sa nastepujace kursy:

- Cukiernika (wloskie desery)
- Mistrz czekolady
- Barista 
- Master Kuchni Wloskiej
- Master Food Managament
- Mistrz Pizzy
- Mistrz Lodziarstwa 
- Gotowanie bez glutenu
- Kursy dla amatorow kuchni wloskiej
i inne

wiecej szczegolow na stronie internetowej Instytutu www.icif.com


    Mnie osobiscie najbardziej urzekla piwnica - Cantine, gdzie odbywaja sie degustacje win i oliwy. Przeurocze miejsce, gdzie zglebia sie tajemnice smaku, zapachu i koloru win jak rowniez plynnego zlota - oliwy...


 
 





Chce podziekowac w tym miejscu Agnieszce oraz Ilari Scalet - dyrektorce Instytutu za to, ze mialam mozliwosc zwiedzenia szkoly, za wiele ciekawych informacji, ale przede wszystkim za goscine i wspaniale spedzony czas razem! 




Czyz nie ciekawie jest uczyc sie kuchni wloskiej w tak przepieknych okolicznosciach przyrody??? Ehhhhh..............


Zamek w Grinzane Cavour


Degustacja w Serralunga d'Alba







Jestescie zainteresowani szkola kuchni wloskiej?
piszcie do Agnieszki  ICIF POLAND 
lub icif@icif.com

Chcesz zwiedzic z nami Piemont napisz do nas info@italiajakalubisz.com



Komentarze