...czyli moje jesienne wypady w Basso Piemonte
Cz. I Alba 💚
Poludniowy Piemont (Basso Piemonte), to miejsce nadal stosunkowo malo znane wakacyjnym wojazerom. Jest to rejon wciaz malo promowany i nie ma o nim zbyt wielu informacji podanych ot tak, na tacy. Mam wrazenie, ze ciagle sie skrywa i otwiera tylko dla nielicznych.
Paradoksalnie, mysle, ze mamy sporo wiedzy o Basso Piemonte, nie majac pojecia , ze chodzi wlasnie o ten teren. Ktoz z nas nie slyszal bowiem o Barolo, Moscato, Nutelli, Raffaello, Ferrero Rocher czy Truflach ???
Moj Poludniowy Piemont to prawdziwa uczta dla zmyslow. Zapachy, smaki i widoki przenosza mnie zawsze w harmoniczny dobrostan, w ktorym chce zostac. I pewnie dlatego ciagle tu wracam! 😍
Basso Piemonte to w szczegolnosci pagorkowaty teren Langhe, Roero e Monferrato. Obszar ten pokrywaja, az po horyzont, rozlegle plantacje winorosli, przeplatane uroczymi wioseczkami, a na wzgorzach stoja dumnie przepieknie sredniowieczne zamczyska. Kraina ta zostala wpisana w 2011 roku na liste Swiatowego Dziedzictwa UNESCO.
Langhe, Roero e Monferrato to glownie i przede wszystkim wino! To kraina winem plynaca i wyplywajaca zen na caly swiat! To najstarsza tradycja winiarska, najwieksza produkcja, ktorej godnym rywalem moze byc tylko - Toskania.
Winnice - alez widok!
Langhe, Roero e Monferrato jest polaczeniem trzech bardzo charakterystycznych regionow, razem ponad 10 tys. hektarow ziemi. Jest to bogaty i zroznicowany systemem gospodarstw, winiarni, firm winiarskich, enotek prywatnych i publicznych oraz wyjatkowych muzeow, opowiadajacych historie rozwoju produkcji wina we Wloszech i na Swiecie. Specyficzne podloze jakim charakteryzuja sie te tereny nadaje smaku winogronom, a klimat, tego pierwiastka, bez ktorego nie byloby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - Nebbiolo.
Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgla, ktora otacza wzgorza i jest nieodlacznym elementem tego, niemalze metafizycznego krajobrazu.
A wyglada to mniej wiecej tak:
Na bazie Nebbiolo 100% tworzy sie najlepsze wina na swiecie Barolo i Barbaresco, ktorych nazwy pochodza od malych miejscowosci niedaleko Alby.
Alba, jest stolica Langhe i jest jednym z wazniejszych centrow gospodarczych i spolecznych tego obszaru. Lezy w prov. Cuneo, znanej z wyjatkowego klimatu i wystepujacych tam rzadkich okazow roslin.
Alba slynie z dobrej kuchni z wyjatkowych produktow oraz z kreatywnosci kulinarnej, za co zostala wyrozniona przez UNESCO w pazdzierniku 2017r., zdobywajac tym samym nalezny jej prestiz i uznanie oraz mozliwosc promocji i podkreslenia jeszcze bardziej, swojej pozycji na rynku miedzynarodowym.
To tutaj odbywaja sie najbardziej znaczace imprezy kulturalne, artystyczne i gastronomiczne. Alba jest stolica najwiekszego rarytasu kulinarnego - Trufli bialej!
Wokol tego ekskluzywnego specjalu jest duzo zamieszania! Jest pyszny, pachnacy, sezonowy, trudno osiagalny, kosztowny, znany na calym swiecie, wiec i dorobil sie swojego wlasnego wielkiego swieta...
Swieto Trufli Bialej po raz pierwszy zorganizowal w Albie w 1928 roku wlasciciel hoteli i restauracji Giacomo Morra.
Zapraszam i polecam odwiedzenie Alby podczes tego swieta, gdyz panuje tam wtedy wyjatkowy klimat!
Jesienna i elegancka Alba wyciaga swoje niepowtarzalne, luksusowe truflowe perfumy i gosci u siebie swiatek szefow kuchni, restauratorow, smakoszy, pasjonatow, koneserow, gosci przyjezdnych z calego swiata. Zwabia ich nadzwyczajnym zapachem i smakiem tego - jedynego w swoim rodzaju - rarytasu.
Podczas trwajacych targow organizowane sa degustacje produktow z tartufo, a w restauracjach mozna zamowic dania z jego udzialem.
Tatrufo bianco - trufla biala (Tuber magnatum pico) - grzyb znany od najdawniejszych czasow, uzywany jest do najwykwintniejszych potraw a jego cena przyprawia o zawort glowy. Rosnie po ziemia i zyje w symbiozie z korzeniami innych roslin. Do znaleziania trufli uzywa sie specjalnie wyszkolonych psow, a uczy sie ich tego "fachu" juz od urodzenia.
... czy ktos wie, ze wlasnie tutaj zaczela sie w 1942 roku historia slynnej wytworni Ferrero?
Fabryka Ferrero (od nazwiska zalozyciela Pietro Ferrero) byla malutka rodzinna wytwornia, ktorej produkty bazowaly na lokalnych ingredientach, slynnych noccioli piemontese (orzechy laskowe z Piemontu, gatunek najsmaczniejszych orzeszkow laskowych bedacych produktem lokalnym IGP). Najpierw z fabryki wychodzila glownie“Pasta Gianduja”, wyrob na bazie orzeszkow, ktory kroilo sie nozem i kladlo na kromce chleba. Z czasem inne produkty zaczely podbijac rynek wloski i zagraniczny. W 1964 roku powstal slynny na caly swiat krem do smarowania pieczywa - Nutella, fenomen badany rowniez przez socjologow 😊.
Alba to male miasteczko, ale klimat w nim jest niepowtarzalny. Centrum to eleganckie sklepiki, stare przepiekne kamienice, drogie restauracje.
Do centrum wiedzie via Cavour, jedna z najwazniejszych w tym miescie, zachowujaca typowo srednioweczne elementy.
W samym, dobrze zachowanym centro storico (Piazza Risorgimento) znajduje sie przepiekna Katedra San Lorenzo - Duomo di Alba z XV wieku.
Od centrum odchodzi kolejna wazna ulica via Vittorio Emanuele II na ktorej to odbywaja sie wlasnie Miedzynarodowe Targi Trufli Bialej z Alby.
Na via Vittorio Emanuele II znajduje sie kolejny, piekny obiekt, Kosciol Santa Maria Maddalena z XVIII wieku.
Sama Alba nie jest duzym miastem, ma okolo 31 498 mieszkancow (Wikipedia), ale warta jest zagubienia sie w jej uliczkach i obejrzenia, zasmakowania jej bogactwa. Obok wyzej wymienionych miejsc sa jeszcze 4 inne koscioly, liczne sredniowieczne wieze i place, gdzie warto sie zatrzymac, wypic kawe i sprobowac jak smakuja np. "calusy damy". 😘
Baci di dama (tl.calusy damy) to lokalny i regionalnego przysmak. To polaczenie pachnacego laskowego orzecha oraz ciasta nadziewanego czekolada. Baci di dama sa jednymi z najsmaczniejszych wloskich slodyczy. Nazwano je tak, poniewaz dwie polkule stykajace sie poprzez czekolade przypominialy komus slodkie usta zakochanej kobiety.
Baci di dama sa jednym z najbardziej reprezentatywnych deserow wloskiej gastronomii porownywalnych do toskanskich cantucci!
Nie wolno zapominac, ze Alba to wino, zatem warto wybrac sie na degustacje w miescie i okolicach. To wspanialy pomysl na spedzenie czasu. Albe otaczaja tak liczne Cantine, ze na pewno jest w czym wybierac, ale sa takie miejsca, ktorych nie mozna ominac!!! I o tym niedlugo!😍
***
Polecam serdecznie nieoceniona pomoc Agnieszki Liwinskiej, ktora juz nie raz byla dla mnie i moich gosci przewodnikiem w Albie i okolicach. Dzieki Agnieszka!
Polecam rowniez Plan Pobytu, ktory jest tworzony na indywidualne zamowienie. Plan ten ulatwi Wam poruszanie sie po Piemoncie tak, aby nie tracac czasu, dotrzec sprawnie do najciekawszych miejsc.
Zobacz rowniez :
Cz.II Langhe Roero e Monferrato wino z widokami. Grinzane Cavour, Serralunga d'Alba, Barolo
O wydarzeniu Miedzynarodowe Targi Trufli Bialej pisalam dla Omio tutaj.
O tym jak zostac specjalista kuchni wloskiej tutaj
Degustacje wina Alto Piemonte tutaj
Monferrato i Swieta Gora w Crea UNESCO
Warsztaty kuchni wloskiej tutaj
Cz. I Alba 💚
Winnice Basso Piemonte |
Piemontczycy mawiaja :
" Un grande territorio non ha bisogno di grandi parole : si racconta da sé."
" Wielkie terytorium nie potrzebuje wielkich slow, samo o sobie opowiada. "
Cos w tym, jest, gdyz mimo slabej reklamy i promocj, Basso Piemonte ma wielu entuzjastow, ktorzy nieustajaco odwiedzaja te tereny. Sa to glownie ludzie ze swiata kulinariow, pasjonaci smaku, restauratorzy, kucharze, koneserzy wina, sommelierzy, itd. itd....., Oni kieruja sie swoje zdecydowane kroki w cudowna kraine Langhe Roero e Monferrato.
Sa rzeczy, o ktorych jednak wiemy...
Sa rzeczy, o ktorych jednak wiemy...
Paradoksalnie, mysle, ze mamy sporo wiedzy o Basso Piemonte, nie majac pojecia , ze chodzi wlasnie o ten teren. Ktoz z nas nie slyszal bowiem o Barolo, Moscato, Nutelli, Raffaello, Ferrero Rocher czy Truflach ???
***
Moj Poludniowy Piemont to prawdziwa uczta dla zmyslow. Zapachy, smaki i widoki przenosza mnie zawsze w harmoniczny dobrostan, w ktorym chce zostac. I pewnie dlatego ciagle tu wracam! 😍
Langhe, Roero e Monferrato - kraina smaku!
Langhe, Roero e Monferrato to glownie i przede wszystkim wino! To kraina winem plynaca i wyplywajaca zen na caly swiat! To najstarsza tradycja winiarska, najwieksza produkcja, ktorej godnym rywalem moze byc tylko - Toskania.
Winnice - alez widok!
Langhe Roero e Monferrato |
Widok z zamku w Grinzane Cavour |
Langhe Roero e Monferrato |
Langhe, Roero e Monferrato jest polaczeniem trzech bardzo charakterystycznych regionow, razem ponad 10 tys. hektarow ziemi. Jest to bogaty i zroznicowany systemem gospodarstw, winiarni, firm winiarskich, enotek prywatnych i publicznych oraz wyjatkowych muzeow, opowiadajacych historie rozwoju produkcji wina we Wloszech i na Swiecie. Specyficzne podloze jakim charakteryzuja sie te tereny nadaje smaku winogronom, a klimat, tego pierwiastka, bez ktorego nie byloby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - Nebbiolo.
Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgla, ktora otacza wzgorza i jest nieodlacznym elementem tego, niemalze metafizycznego krajobrazu.
A wyglada to mniej wiecej tak:
Ph Carola Ferrero |
Ph Carola Ferrero |
Na bazie Nebbiolo 100% tworzy sie najlepsze wina na swiecie Barolo i Barbaresco, ktorych nazwy pochodza od malych miejscowosci niedaleko Alby.
Barolo |
Alba - serce Langhe 💚
Alba, jest stolica Langhe i jest jednym z wazniejszych centrow gospodarczych i spolecznych tego obszaru. Lezy w prov. Cuneo, znanej z wyjatkowego klimatu i wystepujacych tam rzadkich okazow roslin.
Alba slynie z dobrej kuchni z wyjatkowych produktow oraz z kreatywnosci kulinarnej, za co zostala wyrozniona przez UNESCO w pazdzierniku 2017r., zdobywajac tym samym nalezny jej prestiz i uznanie oraz mozliwosc promocji i podkreslenia jeszcze bardziej, swojej pozycji na rynku miedzynarodowym.
To tutaj odbywaja sie najbardziej znaczace imprezy kulturalne, artystyczne i gastronomiczne. Alba jest stolica najwiekszego rarytasu kulinarnego - Trufli bialej!
Wokol tego ekskluzywnego specjalu jest duzo zamieszania! Jest pyszny, pachnacy, sezonowy, trudno osiagalny, kosztowny, znany na calym swiecie, wiec i dorobil sie swojego wlasnego wielkiego swieta...
Swieto Trufli Bialej po raz pierwszy zorganizowal w Albie w 1928 roku wlasciciel hoteli i restauracji Giacomo Morra.
W tym roku odbedzie sie 88 EDYCJA Targow Trufli Bialej z Alby i bedzie trwala
od 6 pazdziernika do 25 listopada (2018)
Zapraszam i polecam odwiedzenie Alby podczes tego swieta, gdyz panuje tam wtedy wyjatkowy klimat!
Jesienna i elegancka Alba wyciaga swoje niepowtarzalne, luksusowe truflowe perfumy i gosci u siebie swiatek szefow kuchni, restauratorow, smakoszy, pasjonatow, koneserow, gosci przyjezdnych z calego swiata. Zwabia ich nadzwyczajnym zapachem i smakiem tego - jedynego w swoim rodzaju - rarytasu.
Podczas trwajacych targow organizowane sa degustacje produktow z tartufo, a w restauracjach mozna zamowic dania z jego udzialem.
Alba |
Tatrufo bianco - trufla biala (Tuber magnatum pico) - grzyb znany od najdawniejszych czasow, uzywany jest do najwykwintniejszych potraw a jego cena przyprawia o zawort glowy. Rosnie po ziemia i zyje w symbiozie z korzeniami innych roslin. Do znaleziania trufli uzywa sie specjalnie wyszkolonych psow, a uczy sie ich tego "fachu" juz od urodzenia.
Tartufo d'Alba |
Krol Trufli Giacomo Morra |
Niepowtarzalny zapach tartufo !!!! |
Agnieszka i Monika w Albie |
O Nutelli i slodkich calusach dam...
... czy ktos wie, ze wlasnie tutaj zaczela sie w 1942 roku historia slynnej wytworni Ferrero?
Fabryka Ferrero (od nazwiska zalozyciela Pietro Ferrero) byla malutka rodzinna wytwornia, ktorej produkty bazowaly na lokalnych ingredientach, slynnych noccioli piemontese (orzechy laskowe z Piemontu, gatunek najsmaczniejszych orzeszkow laskowych bedacych produktem lokalnym IGP). Najpierw z fabryki wychodzila glownie“Pasta Gianduja”, wyrob na bazie orzeszkow, ktory kroilo sie nozem i kladlo na kromce chleba. Z czasem inne produkty zaczely podbijac rynek wloski i zagraniczny. W 1964 roku powstal slynny na caly swiat krem do smarowania pieczywa - Nutella, fenomen badany rowniez przez socjologow 😊.
Moj gosc Monika na tle fabryki Ferrero |
Alba to male miasteczko, ale klimat w nim jest niepowtarzalny. Centrum to eleganckie sklepiki, stare przepiekne kamienice, drogie restauracje.
Do centrum wiedzie via Cavour, jedna z najwazniejszych w tym miescie, zachowujaca typowo srednioweczne elementy.
via Cavour |
via Cavour |
W samym, dobrze zachowanym centro storico (Piazza Risorgimento) znajduje sie przepiekna Katedra San Lorenzo - Duomo di Alba z XV wieku.
Od centrum odchodzi kolejna wazna ulica via Vittorio Emanuele II na ktorej to odbywaja sie wlasnie Miedzynarodowe Targi Trufli Bialej z Alby.
via Vittorio Emanuele II |
via Vittorio Emanuele II |
Chiesa Santa Maria Maddalena |
Sama Alba nie jest duzym miastem, ma okolo 31 498 mieszkancow (Wikipedia), ale warta jest zagubienia sie w jej uliczkach i obejrzenia, zasmakowania jej bogactwa. Obok wyzej wymienionych miejsc sa jeszcze 4 inne koscioly, liczne sredniowieczne wieze i place, gdzie warto sie zatrzymac, wypic kawe i sprobowac jak smakuja np. "calusy damy". 😘
Baci di dama |
Baci di dama (tl.calusy damy) to lokalny i regionalnego przysmak. To polaczenie pachnacego laskowego orzecha oraz ciasta nadziewanego czekolada. Baci di dama sa jednymi z najsmaczniejszych wloskich slodyczy. Nazwano je tak, poniewaz dwie polkule stykajace sie poprzez czekolade przypominialy komus slodkie usta zakochanej kobiety.
Baci di dama sa jednym z najbardziej reprezentatywnych deserow wloskiej gastronomii porownywalnych do toskanskich cantucci!
Nie wolno zapominac, ze Alba to wino, zatem warto wybrac sie na degustacje w miescie i okolicach. To wspanialy pomysl na spedzenie czasu. Albe otaczaja tak liczne Cantine, ze na pewno jest w czym wybierac, ale sa takie miejsca, ktorych nie mozna ominac!!! I o tym niedlugo!😍
***
Polecam serdecznie nieoceniona pomoc Agnieszki Liwinskiej, ktora juz nie raz byla dla mnie i moich gosci przewodnikiem w Albie i okolicach. Dzieki Agnieszka!
Polecam rowniez Plan Pobytu, ktory jest tworzony na indywidualne zamowienie. Plan ten ulatwi Wam poruszanie sie po Piemoncie tak, aby nie tracac czasu, dotrzec sprawnie do najciekawszych miejsc.
Agnieszka Liwinska |
Zobacz rowniez :
Cz.II Langhe Roero e Monferrato wino z widokami. Grinzane Cavour, Serralunga d'Alba, Barolo
O wydarzeniu Miedzynarodowe Targi Trufli Bialej pisalam dla Omio tutaj.
O tym jak zostac specjalista kuchni wloskiej tutaj
Degustacje wina Alto Piemonte tutaj
Monferrato i Swieta Gora w Crea UNESCO
Warsztaty kuchni wloskiej tutaj
Komentarze