Ravioli del plin

...czyli pierozki szczypane 💙

 

     

    Ravioli del plin sa bardzo znanym daniem regionalnym Piemontu. Sa to pierozki z ciasta jajecznego z nadzieniem miesno - warzywnym.
Plin w dialekcie piemonckim oznacza szczypanie, czyli to wlasnie, co sie robi palcami z ciastem w trakcie zawijania malutkich pierozkow :) 

W sklad nadzienia tradycyjnych ravioli del plin wchodzi mieso wolowe i wieprzowe. W niektorych czesciach Piemontu na nadzienie uzywa sie resztek pieczeni (arrosto) i zawsze warzyw.


Przepis :

Przygotowujemy ciasto jajeczne przepis na 4 osob:

400 g maki 
4 jaja
sol 
letnia woda 

zagniesc ciasto i zawinac w folie zostawic na 1 h w miejscu suchym i cieplym.

Farsz:

mieso wolowe 200g
mieso wieprzowe 200g
inne mieso (indyk, krolik, ewentualnie kurczak) 200g        
3 marchewki srednie
szpinak okolo 30g
2 galazki selera naciowego (okolo 100g)
1 duza cebula
1 jajo
parmezan 15g, sol, pieprz, oliwa z oliwek, wywar z warzyw/miesa, lub woda.

PRZYGOTOWANIE:

Tniemy na wieksze kawalki marchewke, seler i cebule, odstawiamy. Przygotowujemy mieso, eliminujemy czesci tluste. Wrzucamy na patelnie mieso z lyzeczka oliwy z oliwek, podsmazamy na zloto. Kiedy mieso bedzie juz zlote dodajemy marchew, seler i cebule. Dodajemy sol i pieprz i zalewamy wywarem lub ciepla woda. Gotujemy pod przykryciem
okolo 1 h dodajac wode lub wywar w razie potrzeby. Kiedy miesa beda miekkie wyciagamy i odstawiamy do wystygniecia. Sos z warzyw zostawiamy. Na czysta patelnie wlewamy lyzeczke oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak na 5 minut.
Wracamy do miesa. Jesli juz wystyglo (oddzielamy od kosci, jesli wrzucilismy tez indyka, krolika czy kurczaka z koscmi) , mielimy cale mieso. Dodajemy jajo, szpinak i parmezan . Miksujemy wszystko razem. Dodajemy sol i pieprz wg wlasnego smaku. Jezeli uznamy, ze mieso jest za suche dodajemy troche wywaru lub wody.

   
      Bierzemy kawalek ciasta, rozwalowujemy, tniemy na paski. 


      Zajmiemy sie teraz jarzynami w ktorych gotowaly sie miesa. Miksujemy je na aksamitny sosik. 

     Gotujemy ravioli w osolonej wodzie. Podrzewamy sos. Serwujemy na talerzu polane sosem miesno-warzywnym






Smacznego ! ! !







0