Bagna Càuda

... czyli Czosnek, Oliwa i Sardele 😍






     Kto lubi te trzy mocne smaki i duzo zdrowych, surowych, gotowanych lub grillowanych warzyw, ten prosty, stary przepis z Piemontu jest wlasnie dla niego!!!


      Prosty? No moze nie calkiem...Prawda jest taka, ze ta mala miseczka sosu wymaga dluzszych przygotowan i cierpliwosci, ale warto, gdyz efekt koncowy jest niesamowity! 
  • Czosnek - 6 glowek
  • Oliwa extravergine 150g
  • Sardele solone 300g
1. Sardele (wl. acciughe) - w przepisie oryginalnym, sa te solone,  w zwiazku z czym,  nalezy je wczesniej namoczyc i odsolic. Zajmuje to okolo 2-3 godzin. 
3. Zabki czosnku wrzucamy do malego garnuszka i zalewamy 100g oliwy extravergine. Wszystko dzieje sie na bardzo malym ogniu. Dodajemy acciughe, wszystko mieszamy delikatnie drewniana lyzka. Dodajemy pozostala oliwe (50g).
4. Przykrywamy i gotujemy, wciaz na bardzo malym ogniu, okolo 30 minut, od czasu do czasu mieszajac i uwazajac, by sie nie przypalilo.
5. Przygotowyjemy warzywa, wszystkie, jakie lubimy (pieczone, gotowane, grillowane  i surowe): cebula pieczona, surowa marchewka, seler naciowy, papryka, cukinia, ugotowane brokuly i  kalafior, gotowane w mundurkach i obrane ziemniaki itd..............
Bagna càuda podaje sie goraca, natychmiast po ugotowaniu, w specjalnych naczyniach ceramicznych z podgrzewaczem, aby trzymala temperature sosu podczas calego posilku.
Przygotowana Bagna càuda mozna przechowac w lodowce max. do 2 dni.
Jest to potrawa z poludniowego Piemontu, okolic Langhe, Roero, Monferrato, Torino oraz Alessandria e Asti, jednak w polnocnym Piemoncie tez mozna sie z nia, jak najbardziej spotkac.




                            Skladniki:  

Sardele zalewamy zimna woda i odcedzamy kilka razy. Kiedy beda juz odsolone odcedzamy i osuszamy. Po osuszeniu delikatnie oczyszczamy.
Sardele zalewamy czerwonym winem, "nasaczamy nim" i ponownie osuszamy.


2. Obieramy czosnek.



Im bardziej kolorowo tym lepiej - jemy przeciez wszystkimi zmyslami!  Jezeli posilek szykujemy rowniez dla dzieci, efekty wzrokowe sa bardzo wazne.  Wszyscy rodzice wiedza, jak dzieciaki lubia kolorowe dania. Z doswiadczenia wiem, ze dzieci bardzo lubia Bagna càuda, a kazde warzywko przemycone ze smakowitym sosem jest nie do przecenienia.



Wysmeinicie smakuje z winami z Piemontu takimi jak Barbera, Nebbiolo, Barbaresco, i Dolcetto.

S M A C Z N E G O ! 





 




0