... czyli Czosnek, Oliwa i Sardele 😍
Kto lubi te trzy mocne smaki i duzo zdrowych, surowych, gotowanych lub grillowanych warzyw, ten prosty, stary przepis z Piemontu jest wlasnie dla niego!!!
Prosty? No moze nie calkiem...Prawda jest taka, ze ta mala miseczka sosu wymaga dluzszych przygotowan i cierpliwosci, ale warto, gdyz efekt koncowy jest niesamowity!
- Czosnek - 6 glowek
- Oliwa extravergine 150g
- Sardele solone 300g
3. Zabki czosnku wrzucamy do malego garnuszka i zalewamy 100g oliwy extravergine. Wszystko dzieje sie na bardzo malym ogniu. Dodajemy acciughe, wszystko mieszamy delikatnie drewniana lyzka. Dodajemy pozostala oliwe (50g).
4. Przykrywamy i gotujemy, wciaz na bardzo malym ogniu, okolo 30 minut, od czasu do czasu mieszajac i uwazajac, by sie nie przypalilo.
5. Przygotowyjemy warzywa, wszystkie, jakie lubimy (pieczone, gotowane, grillowane i surowe): cebula pieczona, surowa marchewka, seler naciowy, papryka, cukinia, ugotowane brokuly i kalafior, gotowane w mundurkach i obrane ziemniaki itd..............
Bagna càuda podaje sie goraca, natychmiast po ugotowaniu, w specjalnych naczyniach ceramicznych z podgrzewaczem, aby trzymala temperature sosu podczas calego posilku.
Przygotowana Bagna càuda mozna przechowac w lodowce max. do 2 dni.
Jest to potrawa z poludniowego Piemontu, okolic Langhe, Roero, Monferrato, Torino oraz Alessandria e Asti, jednak w polnocnym Piemoncie tez mozna sie z nia, jak najbardziej spotkac.
Skladniki:
Sardele zalewamy zimna woda i odcedzamy kilka razy. Kiedy beda juz odsolone odcedzamy i osuszamy. Po osuszeniu delikatnie oczyszczamy.
Sardele zalewamy czerwonym winem, "nasaczamy nim" i ponownie osuszamy.
2. Obieramy czosnek.
Im bardziej kolorowo tym lepiej - jemy przeciez wszystkimi zmyslami! Jezeli posilek szykujemy rowniez dla dzieci, efekty wzrokowe sa bardzo wazne. Wszyscy rodzice wiedza, jak dzieciaki lubia kolorowe dania. Z doswiadczenia wiem, ze dzieci bardzo lubia Bagna càuda, a kazde warzywko przemycone ze smakowitym sosem jest nie do przecenienia.
Wysmeinicie smakuje z winami z Piemontu takimi jak Barbera, Nebbiolo, Barbaresco, i Dolcetto.
S M A C Z N E G O !
Komentarze