Risotto radicchio e Toma Piemontese....


...danie prosto z Piemontu 😍


    Risotto, to danie, ktore kojarzy glownie z Piemontem. Region ten bowiem, jest miejscem, gdzie znajduja sie rozlegle pola ryzowe, zapewniajace 50% wloskiej produkcji ryzu.(zrodlo: Ente Nazionale Risi) .

       Na polach ryzowych (wl. risaie)  znajdujacych sie w prov. Novara i Vercelli uprawia sie kilka rodzajow ryzu, ale przede wszystkim  Carnaroli i Arborio

"Nasce nell’acqua, muore nel vino”

(Rodzi sie w wodzie , umiera w winie) 

...tak zwyklo sie mawiac na piemonckich rowninach, a to dlatego, ze zycie ryzu jest proste. Kultywuje sie go glownie do tworzenia  risotto... i roznorakich jego wariacji...

Risaie prov. Novara

     Risotto radichio i Toma piemontese jest smaczne i bardzo proste i ze wzgledu na udzial Tomy smak Piemontu jest podwojnie podbity.  

 Skladniki

 ryz Arborio

oliwa z oliwek

cebula czerwona   

radicchio -  cykoria wloska   

bulion warzywny

maslo   

biale wino 

ser Toma 

      Obieramy cebule i drobno ja kroimy, wrzucamy ja na patelnie z odrobina oliwy z oliwek. Kiedy cebulka jest szklista dodajemy pokrojona drobno cykorie, gotujemy razem przez moment. Nastepnie wrzucamy ryz i prazymy go 1-2 minuty. Zalewamy wszystko bialym winem i gotujemy do wyparowania wina. Kolejny krok to zalanie ryzu cieplym bulionem. Gotujemy okolo15-20 minut dolewajac stopniowo bulion tak, aby ryz mial sie w czym gotowac i caly czas mieszamy, by sie nie przypalil. 

     Gdy ryz juz jest gotowy dodajemy kawalek masla i na koniec pokrojony na kawalki ser Toma.

S M A C Z N E G O !!!


Gotowanie z Kasia Bosacka w Piemoncie

Ser Toma piemontese 

Dania regionalne i lokalne Piemontu

0