Lubie latwe przepisy na smaczne dania, a
ten z pewnoscia do takich nalezy. Sprobowalam go w Macugnaga gorskim miasteczku w Alto Piemonte w Dolinie Anzasca - Valle Anzasca i bardzo przypadl mi do gustu. Smakkasztanow i serow to dobre polaczenie i dobry pomysl na jesienny posilek.
Gnocchi all'Ossolana to jedno z dan lokalnych terytorium prov. VCO (Verbano-Cusio-Ossola). W kuchni Piemontu te gnocchi znane sa rowniez w innej wersji, w ktorej to do ciasta uzywa sie gotowanych kasztanow zamiast maki kasztanowej.
P R Z E P I S :
ilosc - 4 osoby
przygotowanie 30 minut
/LATWE!/
* miazsz z dyni 400 g
* ziemniaki 300 g
* maka pszenna 100 g
* maka kasztanowa 100 g
* 1 zoltko
* 1 lyzka oliwy z oliwek
* sol
* pieprz
* galka muszkatalowa
Dynie nalezy piec w piekarniku w 180° C przez okolo 20 minut. Ugotowac ziemniaki. Do miseczki wlozyc obie maki, schlodzona i zmiksowana dynie i przecisniete ziemniaki, dodac oliwy z oliwek, galke, zoltko, sol i pieprz, wymieszac skladniki. Uformowac gnocchi. Ugotowac w osolonej wodzie.
Takie gnocchi mozna zjesc z sosem serowym (toma, fontina, grana padano), sosem grzybowym lub po prostu z roztopionym maslem i szalwia.
Komentarze