Risotto al pesce persico jest mieszanka pierwszego i drugiego dania. Czesto nazywane jest Daniem Krolewskim, poniewaz ma w sobie wszystko, co potrzebne do tego by poczuc sie wyjatkowo, czyli wspanialy ryz z pol ryzowych Piemontu (Vercelli, Novara) oraz rybe z cudownego Lago d'Orta. Ryby slodkowodne w Piemoncie maja dluga tradycje, choc ostatnio troche sie o nich zapomina na rzecz ryb morskich przywiezionych od sasiadki Ligurii. W przeszlosci ryby z jezior czesto goscily na stolach w klasztorach, gdzie przynajmniej 1/3 roku jadalo sie bezmiesnie.
Mimo wszystko w niektorych restauracjach nad Jeziorem Orta mozna sprobowac tego dania, a w warunkach domowych uzyc zamiast okonia innej ryby, chociazby pstraga!
SKLADNIKI
350 g ryzu Carnaroli
1 mala cebulka
450 g filetow z okonia
70 g masla
1/2 szklanki bialego wina
1 litr bulionu warzywnego
maka
kilka listkow szalwi
sol
Posiekana cebulke zeszklic na masle, dodac ryz i zalac winem. Po odparowaniu wina dodac bulionu. Kiedy bulion zacznie odparowywac dodawac go po troche ciagle mieszajac. Gotowac tak ok15-20 minut. W tak zwanym miedzyczasie przygotowac filety. Umyc, osolic, obtoczyc w mace i usmazyc na masle z dodatkiem szalwi. Zdjac z patelni i odsaczyc. Jak ryz bedzie gotowy dodac do niego tluszcz w ktorym smazyla sie ryba. Wlac risotto na talerz, a na wierzchy ulozyc usmazone filety okonia. Danie podaje sie z bialym winem np. Arneis.
Komentarze