.

.

środa, 10 maja 2017

Risotto radicchio e Toma Piemontese....


...danie prosto z Piemontu...

 

 Skladniki

 ryz Arborio

oliwa z oliwek

cebula czerwona   

radicchio -  cykoria wloska   

bulion warzywny

maslo   

biale wino 

ser Toma 

 

 

      Obieramy cebule i drobno ja kroimy, wrzucamy ja na patelnie z odrobina oliwy z oliwek. Kiedy cebulka jest szklista (nie usmazona!), dodajemy pokrojona drobno cykorie, gotujemy razem przez moment. Nastepnie wrzucamy ryz i prazymy go 1-2 minuty. Zalewamy wszystko bialym winem i gotujemy do wyparowania wina. Kolejny krok to zalanie ryzu cieplym bulionem. Gotujemy okolo15-20 minut dolewajac stopniowo bulion tak, aby ryz mial sie w czym gotowac i caly czas mieszamy, by sie nie przypalil. 

     Gdy ryz juz jest gotowy dodajemy kawalek masla i na koniec pokrojony na kawalki ser Toma.

 

S M A C Z N E G O !!!




Gotowanie z Kasia Bosacka w Piemoncie

Ser Toma piemontese 

Dania regionalne i lokalne Piemontu

Prześlij komentarz