.

.

czwartek, 5 lutego 2015

Toma Piemontese



...ser wyrazajacy charakter tej ziemi...

      Z regionem Piemont zwiazanych jest wiele typowych produktow i specjalow. Piemont to, miedzy innymi, kraina wspanialych serow, wsrod ktorych, czolowe miejsce zajmuje TOMA PIEMONTESE.

     Toma, to prawdopodobnie najstarszy ser z mleka krowiego tego regionu, a na pewno jest to ser, jak mowia koneserzy,  ktory  najbardziej wyraza charakter tej ziemi...
     Pierwsze zapiski na temat Tomy pochodza z XI wieku. Opisuja go, jako ser lekko pikantny,  rozpowszechniony glownie wsrod biednych, gdyz z powodu jego pikantnego smaku, biedni musza jesc go mniej :),  po drugie, uzywajac mocnego w smaku sera do potraw, nie musza uzywac innych przypraw...:)
     W pozniejszych wiekach jedzenie Tomy rozprzestrzenia sie we wszystkich warstwach spolecznych, choc ciagle wsrod arystokracji zwana jest "serem biednych"...  Jej spozycie jednak z czasem staje sie tak rozpowszechnione, ze przelamuje nawet zakazy wladz koscielnych o niejedzeniu sera Tomy w czasie postu.
       Toma z wysokich Alp zeszla na nizsze tereny i z czasem ten ser  zaczeto produkowac w wielu miasteczkach Piemontu, dolaczajac do nazwy Toma miejsce geograficzne, gdzie dany ser zostal wyprodukowany np. (Toma di Ormea, Toma di Biella, Toma di Susa, Toma di Piode, Toma di Boves, Toma di Lanzo itd). Tak czy inaczej, cala pozniejsza produkcja tego sera byla - i jest nadal -inspirowana ta sama matryca (smakiem, rozmiarem, czasem dojrzewania) i ciagle sery te nosza ogolna zaszczytna nazwe Toma Piemontese (czyli Toma z Piemontu).
     W 1982 roku Toma uzyskala oznaczenie DOC Denominazione di Origine Controllata, a w 1989 roku DOP Denominazione di Origine Protetta.






  
     Toma Piemontese DOP jest to ser z mleka krowiego, ma cylindryczna forme, plaska lub lekko wypukla. Jest serem miekkim lub poltwardym, w kolorze jasno zoltym, slomkowym z wieloma malymi dziurkami lub bialym lekko slomkowym z malymi dziurkami. 
     Minimalny wiek dojrzewania od 2 tygodni do 2 miesiecy, w zaleznosci od wielkosci formy, 
    Miekka Toma ma smak slodki i delikatny, natomiast Toma poltwarda ma smak intensywny, lekko pikantny i jest bardzo aromatyczna.
    Wskazana temperatura przechowywania Tomy to 4°C - najnizsza polka lodowki - nie zamykajac jej w plastikowych kontenitorach (!)

     W Pimoncie sera Toma uzywa sie do wielu dan, jednym z nich jest przepyszne risotto radicchio e toma piemontese (czyli risotto z cykoria i serem toma). 


   Przepis na risotto radicchio e toma tutaj



Gotowanie z Kasia Bosacka w Piemoncie  tutaj  

O INNYCH PRODUKTACH I DANIACH REGIONALNYCH PRZECZYTACIE  tutaj

    O WINIE Z POLNOCNEGO PIEMONTU tutaj 

    O KOLOROWYCH I PACHNACYCH PIEMONTEM TARGOWISKACH tutaj 



Prześlij komentarz