Gnocchi all'Ossolana

...czyli  smak kasztanow i dyni 😍


           Lubie latwe przepisy na smaczne dania, a ten z pewnoscia do takich nalezy. Sprobowalam go w Macugnaga gorskim miasteczku w Alto Piemonte w Dolinie Anzasca - Valle Anzasca i bardzo przypadl mi do gustu. Smak kasztanow i serow to dobre polaczenie i dobry pomysl na jesienny posilek. 


           Gnocchi all'Ossolana to jedno z dan lokalnych terytorium prov. VCO (Verbano-Cusio-Ossola). W kuchni Piemontu te gnocchi znane sa rowniez w innej wersji, w ktorej to do ciasta uzywa sie gotowanych kasztanow zamiast maki kasztanowej. 

P R Z E P I S :

ilosc - 4 osoby

przygotowanie 30 minut

/LATWE!/

* miazsz z dyni 400 g

* ziemniaki 300 g

* maka pszenna 100 g 

* maka kasztanowa 100 g

* 1 zoltko

* 1 lyzka oliwy z oliwek

* sol

* pieprz

* galka muszkatalowa

       Dynie nalezy piec w piekarniku w 180° C przez okolo 20 minut. Ugotowac ziemniaki. Do miseczki wlozyc obie maki, schlodzona i zmiksowana dynie i przecisniete ziemniaki, dodac oliwy z oliwek, galke, zoltko, sol i pieprz, wymieszac skladniki. Uformowac gnocchi. Ugotowac w osolonej wodzie.  

     Takie gnocchi mozna zjesc z sosem serowym (toma, fontina, grana padano), sosem grzybowym lub po prostu z roztopionym maslem i szalwia.




 Zapytaj o Plan Pobytu w Piemoncie :) 





Komentarze